RECORD. Cea mai mare captură de droguri din lume a fost confiscată de poliția italiană. Livrarea a fost produsă de ISIS, cu o valoare de 1 miliard de euro

RECORD. Cea mai mare captură de droguri din lume a fost confiscată de poliția italiană. Livrarea a fost produsă de ISIS, cu o valoare de 1 miliard de euro
Publicat: 02/07/2020, 11:31
Actualizat: 02/07/2020, 16:35

Poliția din Italia a confiscat o livrare uriașă de 14 tone metrice (15,4 tone americane) de amfetamine, care se prsupune că a fost produsă de ISIS în Siria.

Ofițerii au urmărit trei containere suspecte până în portul Salerno din sud-vestul Italiei și au găsit 84 de milioane de pastile cu o valoare de piață de 1 miliard de euro (1,12 miliarde de dolari) în interiorul buteliilor de hârtie destinate uzului industrial, a declarat miercuri poliția financiară Guardia di Finanza, citată de CNN.

Cel mai mare transport de droguri din lume atât din punct de vedere valoric cât și cantitativ, potrivit anchetatorilor italieni

Anchetatorii au declarat că este cel mai mare transport de droguri din lume atât din punct de vedere valoric cât și cantitativ. Comandantul Domenico Napolitano, șeful poliției financiare pentru orașul Napoli, a declarat pentru CNN că drogurile erau bine ascunse și că scanerele din port nu le-au detectat.

Pastilele au fost găsite în interiorul buteliilor de hârtie din portul Salerno.

„Am interceptat apelurile telefonice și membrii, așa că știam la ce să ne așteptăm”, a adăugat Napolitano.
Pastilele purtau sigla „Captagon”, care distinge „drogul Jihadului ”, potrivit declarației.

„Se știe că ISIS / Daesh își finanțează activitățile teroriste în mare parte cu traficul de droguri sintetice produse în mare parte în Siria, care a devenit liderul mondial de amfetamine în ultimii ani”, a spus poliția.

„Conform DEA (Administrația americană a aplicării drogurilor), ISIS folosește pe scară largă aceste medicamente în toate teritoriile peste care exercită influența și controlează vânzarea.”

Poliția crede că drogurile erau destinate distribuirii în Europa de către diverse grupări de crime organizate.
„Ipoteza este că, în timpul blocajului, din cauza urgenței epidemiologice globale, producția și distribuția de droguri sintetice în Europa s-au oprit practic și, prin urmare, mulți traficanți cu diferite grupuri de criminalitate organizată s-au îndreptat către Siria, unde nu pare să fi încetinit ”, a spus poliția.

Generalul de brigadă Gabriele Failla, șeful poliției financiare din Napoli și provincia înconjurătoare, a declarat pentru CNN că consideră că este posibil ca o serie de grupări infracționale să se fi grupat pentru a cumpăra transportul uriaș.

Pastilele contrafăcute Captagon conțin amfetamină și alte substanțe chimice.”Aceasta este o dovadă remarcabilă a „nexusului „dintre finanțarea terorismului și interesele crimei organizate”, a adăugat el.

Medicamentele care poartă numele Captagon sunt confiscate în mod regulat în Orientul Mijlociu

Captagon a fost inițial numele mărcii pentru un medicament care conține fenetilina sintetică stimulentă. Acesta nu mai este produs sau utilizat, dar medicamentele care poartă numele Captagon sunt confiscate în mod regulat în Orientul Mijlociu, potrivit Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).

Drogul este un stimulent obișnuit în Orientul Mijlociu și este utilizat și în unele țări de la Uniunea Europeană, a spus organizația.

„În plus, unele rapoarte mediatice recente au legat acest medicament cu autorii unor acte teroriste în Europa sau grupări teroriste cu sediul în zone de conflict din Orientul Mijlociu”, a adăugat OEDT.

În 2015, un oficial a raportat  că unii luptători jihadiști foloseau Captagon, ceea ce poate provoca o creștere a energiei și un nivel euforic.

Pe lângă faptul că se preia drogurile în sine, militanții din Siria de pe ambele părți ale luptei pot beneficia, de asemenea, de la producerea și traficul de pastile, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

„(Statul Islamic) și Frontul al Nusra, de asemenea, se crede că vor facilita contrabanda cu precursori chimici pentru producția de Captagon”, a declarat șeful UNODC, Yury Fedotov, în cadrul unei conferințe de presă din iunie 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Ce studii are Simona Halep. De ce a avut probleme cu BAC-ul
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu